Események a közelmúltból

Zen tábor – 2021. augusztus 2–8.

sakuhacsi

 

Ebben az évben is megrendeztük a Zen Tábort az Egyház Uszói elvonuló központjában. A tábor augusztus 2-től, hétfőtől, 8-ig, vasárnapig tartott.

 

A napi program a következő volt: reggel 8 órakor és este 20 órakor megtartottuk a szokásos zen szertartást. Délelőtt 10 órától és délután 17 órától egy-egy csoportos foglalkozást, dharma beszélgetést tartottunk, zennel kapcsolatos témákról beszélgetünk. Naponta egyszer közösen főztünk bográcsban. Az időjárás kedvezett, nem volt túlságosan meleg, kellemes nyári időjárásban telt a hét.

Tanátadási szertartás – 2020. szeptember 26.

sakuhacsi

 

Zen mester lett Jo Alma Potter vezető dharma tanító. A tanátadási szertartást online tartotta meg a Zen Kvanum Iskolája Bécsből. Jo Alma Potter először egy Dharma küzdelemben vett részt, ez után hivatalosan is megkapta a zen mesternek járó eszközöket, a tálat, a hessegetőt, a pecsétet az új buddhista nevével. Zen mesteri neve Hjon Dzsa, ez magyarul Mély Szeretet-et jelent. Majd tartott egy szertartásos Dharma beszédet. Néhányan köszöntötték az új zen mestert, majd a tanátadási szertartás a négy nagy fogadalommal zárult. Szeretettel köszöntjük a Tan Kapuja zen közösség nevében.

Zen tábor – 2020. augusztus 3–9.

sakuhacsi

 

Ebben az évben is megrendeztünk Zen Tábort az Egyház Uszói elvonuló központjában. A tábor augusztus 3-tól, hétfőtől, 9-ig, vasárnapig tartott.

Műhelymunkát tartottunk a zen helyzete és szerepe a mai korban, a modellező agy, a magyar nyelv és a gondolkozás, az információ és különböző társadalmi kérdések témaköreiből.

A mindennapi szertartás és a meditációs gyakorlatok foglalták keretbe együttlétünket. Voltak még kutyák, és volt sakuhacsi szuizen, kirándulás, és a legkülönfélébb kulináriis élvezetekben lehetett részünk.

Vészák szertartás – 2020. május 7.

sakuhacsi

 

A kijárási és gyülekezési korlátozások még szigorúan betartandók, ezért az idei Vészák ünnepséget online felületen rendeztük meg. Az Egyház szertartását Mireisz László, Dobosy Antal és Cser Zoltán tartotta az eddigi szokásoknak megfelelően. Ugyan egymástól nagy távolságra voltunk, mégis összehangoltan sikerült megoldani a teljes szertartást. A Youotube-on élőben közvetítettük, és ezért köszönet Győri Péternek, aki a háttérben az élő közvetítést megoldotta. Történelmi esemény volt, hiszen először zajlott a Vészák az online térben.

Fogadalmi szertartás – 2020. február 15.

sakuhacsi

 

Ez alkalmommal hatan tettek öt fogadalmat. A fogadalmat tevők a buddhista vallást is magukénak vallják és a közösséghez való tartozást is deklarálták. Hárman tízfogadalmat tettek, és egy új tizenhat fogadalmasunk is van.

Gratulálunk nekik, legyen sikeres a gyakorlásuk és eredményes a szellemi fejlődésük!


 

Téli Zen Tábor – 2020. január 30 – február 2.

sakuhacsi

 

Felavattunk egy táblát, amely megemlékezik az 1989. novemberi elvunulásról, amikor az első magyarországi zen közösség megalakult. Harminc éves a Tan Kapuja Zen Közösség.

 


 

Holújév ünnepség – 2020. január 24.

sakuhacsi

 

2020. január 24-én ünnepeltük a távolkeleti naptár szerinti holdújévet. A zen közösség tagjai a szertartás vezetésében és a közönség soraiban is jelen voltak, és együtt ünnepeltük ezt a jelentős évfordulót.

 


 

Hoiphattu – 2019. augusztus 15.

sakuhacsi

 

A magyarországon élő vietnámiak zen közössége meghíváésára a Tue Giak Pagodában az ősök és szülők tiszteletére rendezett szertatáson és a templom 4-ik évfordulójára rendezett ünnepségen vettünk részt. Károlyfi Judit és Sallai Zoltán dharma tanítók képviselték a Tan Kapuja Zen Közösséget az ünnepségen, a Főiskolát Karsai Gábor képviselte.

 


 

Zen Tábor – 2019. augusztus 5–11.

sakuhacsi

 

Ebben az évben is rendeztünk Zen Tábort az Egyház Uszói elvonuló központjában. A tábor augusztus 5-től, hétfőtől, 11-ig, vasárnapig tartott.

Előadásokat tartottunk a zen gyakorlás, a buddhizmus alapjai és a világi zen témaköreiből. Zen művészeti foglalkozásokat tartottunk - szuminagasi és origami műveket készítettünk.

A mindennapi szertartás és a meditációs gyakorlatok foglalták keretbe együttlétünket. Voltak még kutyák, és volt csillagnézés, kirándulás, és a legkülönfélébb kulináriis élvezetekben lehetett részünk.

 


 

Zen Akadémia – 2019 május 2.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat ötödik előadását Szeremley Levente tartotta A repülés négy nemes igazsága címmel.

 

 

 


 

Zen Akadémia – 2019 április 18.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat ötödik előadását Tátrai Tibor tartotta Gondolatok a pénzről. címmel.

 

 

 


 

Zen Akadémia – 2019 április 4.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat negyedik előadását Dobosy Antal tartotta A meditáció címmel.

 

 

 


 

Zen Akadémia – 2019 március 21.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat harmadik előadását Szeremley Levente tartotta A repülés tudománya. címmel.

 

 

 


 

Zen Akadémia – 2019 március 7.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat második előadását Tátrai Tibor tartotta A memetika és a zen. (Gének, mémek) címmel.

 

 

 


 

Zen Akadémia – 2019 február 21.

sakuhacsi

 

A zen Akadémia rendezésében "A modern élet és a zen buddhizmus" előadássorozat első, bevezető előadását Dobosy Antal tartotta A zen buddhizmus és a modern világ címmel.

 

 

 


 

Téli zen tábor – 2019 február

sakuhacsi

 

A zen közösség 2019 február 7. és 10. között tartotta meg a téli zen tábort Uszón, az Egyház uszói elvonulási házában.

 

A reggeli és esti szertartás mellett, napközben Dharma beszélgetések, közös főzés és kirándulás a havas vidéken, voltak a programok. Győri Péter az uszói koncepciót kezdte el kidolgozni, Szeremley Anett zen festészeti gyakorlati foglalkozást tartott, Szeremley Levente a főzést vezényelte. Fotósunk Almási Lajos volt.

 

 


 

Zen tábor – 2018

 

Augusztus 6-tól 12-ig zen tábort tartottunk Uszón, Dobosy Antal és Szeremley Anett vezetésével az Egyház elvonulási házában.

 

Reggel szertartással kezdtük a napot, este szertartással fejeztük be. Délelőtt előadásokat tartottunk: Dobosy Antal a modern buddhizmusróll, Némethy András az írásról, Tátrati Tibor a món-okról, Győri Péter az uszói térrendezésről, Szeremley Levente a repülés tudományáról, Ódor Máriusz a párválsztás kérdéséről tartottak előadást, foglalkozást.

Délutánonként gyakorlati foglalkozások voltak: raku kerámia készítése, szumie festészet, kirándulás, az arlói-tó strandjának meglátogatása.


 

A sztúpa felújítása

film

 

2018. augusztus 12-én elkészült az 1987-ben felépített sztúpa felújítása. A fagyok által tönkretett részek az időjárást jobban bíró anyagokkal lettek kipótolva, időjárásnak ellenálló festékkel át lett festve, a csúcsdíszek egy része ki lett cserélve, a régi festék és lakk letiszítása után újra lett festve.

A zen közösség egy rövid szertartással felavatta a megújúlt sztúpát.


 

Zen házasságkötési szertartás – 2018. augusztus 3.

film

 

2018. augusztus 3-án zen esküvői szertartást tartottunk egy gyönyörű természeti környezetben megrendezett esküvőn.

Két a buddhista főiskolát végzett fiatal pár kötötte össze életét ezen a napon.

A képen éppen füstölőt gyújtanak, és elhelyezik a kis oltáron elhelyezett tartóban.

A szertartáson elhangzottak: a Szív-szútra, a bódhiszattva fogadalmak, és a zen házassági irányelvek.


 

Intenzív zen gyakorlás – 2018. június

film

 

2018. június 30-án egynapos intenzív zen gyakorlást tartottunk.
A gyakorlatot Sperling András és Szeremley Anett vezette.
A tiszteletreméltó Von Dó szerzetes, vezető tanító, a személyes dharma beszélgetéseket vezette.


 

Vészák ünnepség – 2018. május 29.

film

 

A Tan Kapauja Buddhista Egyház és közösségei 2018. május 29-én ünnepelte Buddha születésnapját, megvilágosodását és a nivránába távozását.

Az ünnepségen az egyház közösségei közül a legnagyobb számban a Tan Kapuja Zen Közösség vett részt. Örömmel fogadtuk, hogy a magyar-országon élő vietnamiak buddhista közössége részéről is többen részt vettek az ünnepségen.

A dharma beszédet Mireisz László tartotta Vissza a Buddhához címmel. A meditáció egészen különleges volt, Kenéz László sakuhacsi művész és négy tanítványa sakuhacsi játéka szenzációs élmény volt. Az ünnepséget Puskás Brigitta hangtál játéka zárta, ami egészen rendkívüli élmény volt.


Intenzív zen gyakorlás – 2018. május

film

 

2018 május 26-án egynapos intenzív zen gyakorlást tartottunk.
A gyakorlatot Sperling András és Szeremley Anett vezette.
A tiszteletreméltó Von Dó szerzetes, vezető tanító, a személyes dharma beszélgetéseket vezette.


 

Vészák ünnepség a Tue Giak templomban – 2018. május 22.

film

 

A magyarországon élő vietnami buddhista közösség 2018 május 22-én ünnepelte meg Buddha születésének évfordulóját. A Vészák ünnepségre számos magyarországi jeles személyiséget hívtak meg. Így meghívást kapott a Tan Kapuja Buddhista Egyház is. Az egyház képviseletében négyen vettünk részt az ünnepségen, Mireisz László az egyház elnöke, Cser Zoltán egyház igazgató, Sallai Zoltán a Tan Kapja Zen közösség dharma tanítója és Károlyfi Judit a Tan Kapuja Zen Közösség dharma tanítója.


Intenzív zen gyakorlás (elvonulás) – 2018. március

film

 

2018 március 18-án egynapos intenzív zen gyakorlást tartottunk.
A gyakorlatot Sperling András vezette.
A tiszteletreméltó Von Dó szerzetes, vezető tanító, a személyes dharma beszélgetéseket vezette.
A Mánfán rendezett háromnapos, zen művészeti foglalkozásokkal gyazdagított elvonulást követte az intenzív gyakorló nap. Ahol lehetőség volt az ülő és sétáló meditáció mellett tapasztalatot szerezni a szertartásos étkezésben, és személyes beszélgetések keretében a kóanokkal való gyakorlásban is.
Az intenzív gyakorló napok célja továbbra is, hogy a tapasztaltabb gyakorlóknak inspirációt adjon a gyakorlás tovább mélyítésére. A meditációval még csak most ismerkedők pedig, betekintést kaphatnak a zen stílusú gyakorlásba és a formális keretekbe.


 

Tavasz ünnepség a Tue Giak pagodában – 2018 március 2.

sakuhacsi

 

Négyen a zen közösség képviseletében részt vettünk 2018 március 2-án, a Tue Giak pagodában, a vietnami buddhista közösség által rendezett tavasz ünnepségen.

 

A holdújév első holdtöltéjének napján ünneplik a vietnamiak és a távolkeletiek a tavasz kezdetét. Az idén a föld-kutya év február 16-án kezdődött, és az első holdtölte március 2-ára esett. Az ünnepségen a zen közösség négy tagján kívül részt vett a főiskola rektora, a felesége és a főiskoláról még ketten. A bensőséges, barátságos és vidám ünnepség ünnepség után a vietnami inyencségekre is hivatalosak voltunk. A két közösség együttműködése példaszerű, immár sokadszorra veszünk részt egymás rendezvényein.

 

 


 

Téli zen tábor – 2018 február

sakuhacsi

 

A zen közösség 2018 február 1. és 4. között tartotta meg a téli zen tábort Uszón, az Egyház uszói elvonulási házában.

 

A reggeli és esti szertartás mellett, napközben Dharma beszélgetések, közös főzés és kirándulás a havas vidéken, voltak a probramok. Szeremley Anett zen festészeti gyakorlati foglalkozást tartott, Ballai Bence a főzést vezényelte. Fotósunk Argat zsuzsi volt.

 

 


 

Fogadalomtétel – 2017

sakuhacsi

 

A zen közösség 2017 november 11-én fogadalomtételi szertartást tartott. Hárman öt fogadalmat és ketten tíz fogadalmat tettek. A fogadalom letételével hárommal bővült a közösség tagjainak száma és ketten gyakorló dharma tanítókká lettek. A szertartást és a Dharma beszédet Dobosy Antal a közösség apátja tartotta.

 

A közösség jelen levő tagjaival és vendégeinkkel együtt késő estig ünnepeltünk.


 

Vietnami kulturális hónap záróeseménye – 2017. október 29.

sakuhacsi

 

Október 29-én végetértek a Főiskola és a Magyarországi Vietnami Buddhista Egyesület közös rendezésében megtartott Vietnami Buddhista Kulturális Hónap rendezvényei.

Az ünnepélyes záróünnepségen közösségünk tagjai is részt vettek. Csodálatos műsorban és az ünnepség után csodálatos gasztroinómiai élményben volt részünk.

A kulturális hónapot egy közösen aláírt együttműködási szándéknyilatkozattal zártuk, melyet Thich Thien Bao vietnámi szerzetes a vietnami buddhista közösség vezető tanítója, Pham VAn Khue a vietnami buddhista közösség elnöke, Jelen János a Főiskola rektora, Mireisz László az Egyház elnöje, és Dobosy Antal a Zen Közösség apátja írtak alá.


 

Vietnami kulturális hónap megnyitója – 2017. október 1.

sakuhacsi

 

Október 1- én a Főiskola és a Magyarországi Vietnami Buddhista Egyesület közös rendezésében megnyitottuk a Vietnami Buddhista Kulturális Hónap rendezvényeit.

Az ünnepélyes megnyitón közösségünk három tagja is részt vett. Csodálatos műsorban és az ünnepség után csodálatos gasztroinómiai élményben volt részünk.


 

Tue Giak Pagoda – 2017. szeptember 12.

sakuhacsi

 

Szeptember 12- én a a magyarországon élő vietnámiak zen közössége meghíváésára a Tue Giak Pagodában egy az ősök és szülők tiszteletére rendezett szertatáson és ünnepségen vettünk részt. Károlyfi Judit és Sallai Zoltán dharma tanítók képviselték a Tan Kapuja Zen Közösséget az ünnepségen.


 

Zen tábor – 2017

sakuhacsi

 

Augusztus 7-tól 13-ig zen tábort tartottunk Uszón, Dobosy Antal és Szeremley Anett vezetésével az Egyház elvonulási házában.

 

Reggel szertartással kezdtük a napot, este szertartással fejeztük be. Délelőtt előadásokat tartottunk: Dobosy Antal a kérdésről, Némethy András a nyelvekről, Tátrati Tibor a gén-mém-món-okról, Győri Péter a tudat ketrjéről, Szeremley Levente a repülés tudományáról, Dobosy Antal a Szeidzsó lelke különvált című kóanról, Zelei Péter a tudaról tartottak előadást, foglalkozást.

Délutánonként gyakorlati foglalkozások voltak: szumie festészet, kirándulás, az arlói-tó strandjának meglátogatása.


 

Intenzív zen gyakorlás (elvonulás) – 2017. június

film

 

2017 június 18-én egynapos intenzív zen gyakorlást tartottunk.
A gyakorlatot Szeremley Anett és Sperling András vezette.
A tiszteletreméltó Von Dó szerzetes, vezető tanító, a személyes dharma beszélgetéseket vezette.

 


 

Látogatás a Tue Giak Pagodában – 2017. május 26.

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Zen Közösség öt képviselőjét vendégül látta a magyarországon élő vietnámiak zen közössége a Tue Giak Pagodában.

A szertartás után Thich Thien Bao Szerzetes, a közösség mestere, bemutatott minket, majd a magarországi buddhizmus történetével kapcsolatos kérdésekre válszoltunk.


 

Vészák – 2017 május 6.

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Zen Közösség részt vett a Tan Kapja Buddhista Egyház Vészák ünnepségén. A szertartást Cser Zoltán vezette, Dharma beszédet mondott Mireisz László. A Szív szútra recitálását Tátrai Tibor vezette.

 

A szertartás után Kenéz László sakuhacsi művész és Gáncs Nikolasz kalligráfia művész közös előadása aratott óriási sikert.


 

Intenzív zen gyakorlás (elvonulás) – 2017 március

film

 

2017 március 18-án egynapos intenzív zen gyakorlást tartottunk. A K4-es Zen dharma terem korlátozott befogadóképességű, így csak tíz résztvevő vehetett részt. A gyakorlatot Szeremley Anett és Sperling András vezette. A tiszteletreméltó Von Dó szerzetes, vezető tanító, a személyes dharma beszélgetéseket vezette.

 


 

Intenzív zen gyakorlás (elvonulás) – 2017 január

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Zen Közösség 2017. január 14-én egynapos intenzív zen gyakorlást tartott. Az elvonuláson összesen 19-en vettek részt. A gyakorlást Sperling András és Szeremley Anett szervezték meg, és ők vezették a szertartásokat is. A személyes Dharma-beszélgetést Von Dó szunyim szerzetes tartotta a meditációk alatt.

Különleges gyakorlat volt a záró "108 ró", ami egy 108 lélegzetből álló légzésgyakorlat, melyet a fúvós zen sakuhacsi gyakorlatából vettünk át. Ezt a gyakorlatot Kenéz László vezette.


 

Az Egyház Maitréja ünnepségén

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2016. december 17-én tartotta meg az ezévi Maitréja ünnepséget. A szertartást Cser Zoltán vezette, Mireisz László tartotta a Dharma beszédet, és Dobosy Antal vezette a Szív szútrát.Vendégünk volt Von Dó szunyim a Kvanum Zen Iskola részéről.


 

Jo Potter és Jan Sendzimir dharma-beszélgetést tartott

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Zen Közösség és a Kvanum Zen magyarországi közössége 2016 november 19-20-án egy kétnapos elvonulást, intenzív zen gyakorlást, tartott az Egyház Dharma termében. A gyakorlást Jo Potter dharma mester és Jan Sendzimir dharma tanító vezették. A meditációk alatt, mindkét napon, Jo Potter személyes kóan tanítást is adott a résztvevőknek. Az elvonulás után fogadalom tételi szertartás tartott a Kvanum Zen közösség. Kkét tag tíz fogadalmat, egy pedig öt fogadalmat tett.

 

Este a két tanító egy nyilvános dharma-beszélgetést tartott nemcsak az elvonulás résztvevői számára.


 

Fogadalomtétel – 2016

sakuhacsi

 

A zen közösség 2016 november 12-én fogadalomtételi szertartást tartott. Hárman öt fogadalmat és hárman tíz fogadalmat tettek. A fogadalom letételével hárommal bővült a közösség tagjainak száma és hárman megerősítették dharma tanítói fogadalmaikat, így teljes dharma tanítókká lettek.

 

Vendégünk volt régi társunk Von Dó szunyim szerzetes a Kvanum Zen Iskola részéről.
A szertartást és a Dharma beszédet Dobosy Antal a közösség apátja tartotta, és beszédet tartott Von Dó szunyim is.

 

A közösség jelen levő tagjaival és vendégeinkkel együtt késő estig ünnepeltünk.


 

Zen tábor – 2016

sakuhacsi

 

Augusztus 8-tól 14-ig zen tábort tartottunk Uszón, Dobosy Antal és Szeremley Anett vezetésével az Egyház elvonulási házában.

 

Reggel szertartással kezdtük a napot, este szertartással fejeztük be. Délelőtt előadásokat tartottunk: Tátrati Tibor a mémekről, Győrfy Hunor a biodiverzitásról, Szeremley Levente a világi zenről és a tudat termodinamikai szemléletéről, Győri Péter a metafórákról, Dobosy Antal az együttérzésról, az együtértésről, az együtmegvilágosodásról.

Délutánonként gyakorlati foglalkozások voltak: szumie festészet, kirándulás, mantra gyakorlat, kóan gyakorlat.

Az esti meditációról készült a kép.


 

Sakuhacsi kurzus és nyári tábor – 2016

sakuhacsi

 

A nyáron, július 21-től 25-ig négynapos sakuhacsi tábort rendeztünk az Egyház uszói elvonuló házában. A sakuhacsi gyakorlás mellett, a zen meditációt is gyakoroltuk, és a zen szellemi élet is megerősítést kapott.
A Tan Kapuja Buddhista Egyház kezdő
sakuhacsi kurzust (japán bambuszfuvola) tartott 2016. tavaszi félévben. A féléves kurzus alatt a résztvevők elsajátították a hangszerjáték alapjait,megismerkedtek a zen buddhista sakuhacsi darabok sajátosságaival, és elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot kaptak a fúvós hangszeres meditációról.

A kurzust és a tábort Kenéz László shakuhacsi művésztanár vezette.


 

Az egyház Vészák ünnepségén

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2016. május 21-én tartotta meg az ezévi Vészák ünnepséget. A szertartást Cser Zoltán vezette, Mireisz László tartotta a Dharma beszédet, és Dobosy Antal vezette a Szív szútrát. Egyúttal most ünnepeltük az Egyház és a Főiskola alapításának 25-ik évfordulóját.

A szertartás után három zenei koncert tette teljessé az ünnepi hangulatot.
Különösen nagy élmény volt Kenéz László sakuhacsi muzsikája, a zen hagyományokban használt meditációs zene a fúvós zen.


 

Sakuhacsi koncert a Vészák ünnepségen

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2016. május 21-én tartotta meg az ezévi Vészák ünnepséget. Egyúttal most ünnepeltük az Egyház és a Főiskola alapításának 25-ik évfordulóját.

A szertartás után három zenei koncert tette teljessé az ünnepi hangulatot.
Különösen nagy élmény volt Kenéz László sakuhacsi muzsikája, a zen hagyományokban használt meditációs zene a fúvós zen.


 

A Maitréja ünnepség.

sakuhacsi

 

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2015. december 20-án tartotta meg az ezévi Maitréja szertartást és ünnepséget. A szertartást Cser Zoltán vezette, Mireisz László tartotta a Dharma beszédet, és Dobosy Antal vezette a Szív szútrát.

A második részben a szertartás után a Hangtér együttes különleges meditációs zenei előadása tette teljessé az ünnepi hangulatot. Az egzotikus indiai hangszerek és hangtálak különleges élménnyel szolgáltak. Az előadás után megismerkedhettünk a hangszerekkel is.


 

Kenéz László sakuhacsi művész volt a vendégünk

November 18-án a szertartás után Kenéz László sakuhacsi művész volt a vendégünk, aki egy kis hangverseny adott, és bemutatta ezt az igen érdekes japán hangszert. Érdeklődési területe a zen buddhizmus shakuhachira íródott zenéje (honkyoku), illetve a hangszeres meditáció gyakorlata (suizen). A tradicionális japán zenei tanulmányait Justin Senryu irányításával végzi. Emellett előszeretettel játszik modern előadási darabokat és saját kompozíciókat is.

Kenéz László adjunktus a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékén, filozófiát, tudományelméletet, retorikát, zeneelméletet és mentális rekreációt tanít.

  sakuhacsi

 
Jinwol Lee zen mester látogatása 2015. november 4-én
Ráfújt hajszál Ráfújt hajszál
Jinwol Lee zen mester A meditáció után a dharma beszélgetésen.

 

Ráfújt hajszál
Kirándulás
A 2015. október 18-i kiránduláson, Szentendre közelében készült ez a kép.
Új oltár a Dharma teremben
Jo Potter

Végre elkészült a tavalyi tervek alapján az főépületben a Dharma-terem új oltárja. A most elkészült oltár a több mint húsz éve ott lévő régi és eléggé elhasznált oltárt váltotta ki. Az oltárt Puskás Brigitta belsőépítész tervezte. A kivitelelezés igen gondos munkát igényelt, és a LED megvilágítási megoldások a 21. századot képviselik.


Véget ért a Zen tábor – 2015
Jo Potter

A táborban 25-en vettünk részt, sajnos néhányunknak előbb haza kellett utazni, ezért nincs mindenki rajta ezen a csoportképen. A kánikula ellenére minden programot és eseményt megtartottunk, sőt egy arlói fürdés is belefért a szabadidős programba. Kiválóan működött az új bogrács, az új meditációs matrac és a meditációt segítő bot.


Barry Briggs dharma mester dharma beszédet tartott
Jo Potter

A zen közösség a Kvanum Zen iskolával közösen meghívta Barry Briggs dharma mestert Magyarországra, aki 2015. június 26-án délután dharma beszédet tartott az Egyház dharma termében. Barry Briggs dharma mester először járt Magyarországon, így örültünk, hogy megismerhettük.


Elvonulás Bon Hae zen mesterrel és Jo Potterrel – 2015
Jo Potter

A zen közösség a Kvanum Zen iskolával közösen egynapos elvonulást tartott 2015. március 15-én. Nagyon sokan vettek részt, úgy a Tan Kapuja Zen Közösség részéről, mint a Kvanum részéről, és sok külső résztvevő is volt. Bon Hae zen mester először járt Magyarországon, így örültünk, hogy megismerhettük, és részt vehettünk nála a személyes beszélgetésen és a kóan tanításon.


Gyakorlás Jo Potterrel – 2015   Holdújév ünnepség – 2015
Holdújév ünnepség   Holdújév ünnepség

A Tan Kapuja Zen Közösség a Kvanum Zen Iskolával közösen február 24-én egynapos gyakorlást tartott Jo Potter vezetésével közösségünk zen termében. Ez volt egyúttal a zen gyakorló termünk felavatása is.

  Az Egyház és közösségei február 18-án szertartással üdvözölték a holdújévet, majd a szünet után Mireisz László a ji-king orákulumrendszer, Hollós R. László a nyugati, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia szempontjából értékelte az elkövetkezendő évet.
Fogadalomtételi szertartás – 2015
Jo Potter

A zen közösség 2015 január 24-én fogadalomtételi szertartást tartott. Négyen öt fogadalmat tettek. Vendégeinkkel együtt késő estig ünnepeltünk.

Zen gyakorlás és elvonulás Jo Potterrel
Jo Potter

A Tan Kapuja Zen Közössége és a magyarországi Kvan Um Zen Iskola közös meghívásáraJo Potter JDPSN, a Kvanum Zen Iskola vezető zen tanítója 2014. november 22-én 1 napos elvonulást tartott a Tan Kapuja Buddhista Egyház Csengettyű utcai elvonuló termeiben. Az elvonulás során a formális gyakorlatok mellett személyes koan interjúkra és kötetlen beszélgetésre is sor került.

Jinwol zen mester volt a vendégünk – 2014
Csoprtkép Jinwolllal

2014. augusztus 13-án a szerdai szertartáson Jinwol zen mester volt a vendégünk. Résztvett a szertartáson, majd utána egy hosszabb beszédet tartott. Jinwol zen mester tavaly már járt nálunk, így ismerős tanítóként fogadhattuk.

Zen tábor – 2014
zen tábor 2014

Közösségünk augusztus 4-től 10-ig zen tábort tartott közel harminc résztvevővel Dobosy Antal, Komár Lajos és Károlyfi Judit vezetésével Uszón, az Egyház elvonulási házában. A csoportképen néhány résztvevő nem szerepel, mert már előbb haza kellett utazniuk. A kép augusztus 8-án készült. További képeket találsz a Zen tábor 2014 menűpont alatt!

Elvonulás Jo Potter dharma mesterrel
csoportkep

A 2014. július 11. és 14. között Jo Potter vezető zen tanító háromnapos zen elvonulást vezetett A Tan Kapuja Buddhista Egyház dharma termében. Az elvonulás legfőbb értékét az adta, hogy az együtt gyakorlás mellett személyes kóan tanításban is részesülhettek azok, akik az elvonuláson résztvettek. Az gyakorlás jó sikerült, és több mint huszan végig is csinálták a háromnapos, nem könnyű zen elvonulást. Köszönjük Jo Potternek az értékes személyes zen beszélgetéseket, zen interjúkat és a Kvanum Zen Iskolának azt, hogy jó együttműködésben tudtuk megrendezni ezt a közösségeink számára fontos eseményt.

Fogadalomtételi szertartás – 2014
fogadalomtétel

Csoportkép a fogadalomtételi szertartás után

A zen közösség 2014. május 24-én fogadalomtételi szertartást tartott. Ketten öt-, négyen tíz- és ketten tizenhat fogadalmat tettek. A fogadalomtétel után levetítettük a Laár András által megzenésített Szív szútrát, melyet a május 14-i Vészák szertartáson adott elő. Vendégeinkkel együtt késő estig ünnepeltünk.

Jinwol zen mester volt a vendégünk

zen mester

Kedves zen gyakorló társaink!

2013. Július 31-én a tiszteletreméltó Jiwol zen mester volt a vendégünk Koreából. A zen mester részt vett a Tan Kapja Zen Közösség szerdai szertartásán. Végig ülte a meditációt, velünk együtt recitálta a magyar szív szútrát. Majd a szertartásunk után a koreai csogje hagyományoknak megfelelően szertartásos dharma tanító beszédet tartott. Nagyon hálásak vagyunk és köszönjük a közösség tagjai és a szertartáson résztvevő vendégek számára az igen értékes tanítást.

Jinwol zen mester a szertartás résztvevőivel
Csoportkép a zen mesterrel
Dharma tanítás Jo Potter zen tanítóval – 2013
Jo Potter előadása

Közösségünk és a Kvanum Zen Iskola közös rendezésében Jo Potter zen tanító 2013. július 19-én nyilvános dharma tanítást, dharma beszélgetést tartott a Tan Kapuja Buddhista Egyház nagy szertartástermében. Köszönjük munkájukat mindazoknak, akik a tanítás sikeréhez hozzájárultak, és a hallgatóságnak az aktív résztvételt!

Zen visszavonulás, gyakorlás – 2013
Elvonulás

Jo Potter vezető zen tanító 2013. július 20-i hét végén zen elvonulást vezetett A Tan Kapuja Buddhista Egyház nagy szertartástermében. Az elvonuláson az együtt gyakorlás mellett személyes kóan tanítás is volt. Az elvonulás nagyon jó sikerült, nagy volt az érdeklődés, és sokan végig is csinálták az egész napos, eléggé nehéz zen gyakorlást. Nagyon köszönjük Jo Potternek az értékes személyes zen beszélgetéseket, zen interjúkat és a Kvanum Zen Iskolának azt, hogy ilyen jó együttműködés alakulhatott ki a két közösség között.