Programok, rendezvények
Meditáció – minden szerdán Filmklub – minden második hétfőn

Minden szerdán A Tan Kapuja Buddhista Egyház épületének a Dharma-teremében zen szertartást tartunk. A szertartás ülő meditációval kezdődik, szútra recitációval és kóan felolvasással zárul.

A szertartás után kötetlen dharma beszélgetést tartunk.

A szertartáson és a dharma beszélgetésen bárki részt vehet, vendégeket, érdeklődőket szívesen látunk. A részt vétel ingyenes.
A szertartás 18:00 órakor kezdődik, és 19:00 órakor ér véget.

A dharma beszélgetés körülbelül 20:30 óráig tart.

A dharma beszélgetést Dobosy Antal zen tanító vezeti.

 

Szertartás
A szertartással és a meditációs gyakorlattal kapcsolatban érdeklődni az anti@zen.hu e-mail címen is lehet.

Minden második hétfőn, így legközelebb június 19-én, A Tan Kapuja Buddhista Egyház Csengettyű utcai épületének K4-es zen termében filmklub foglalkozásokat tartunk.

Minden alkalommal egy számunkra tanulságos filmet vetítünk. Igyekszünk a buddhizmussal és a zennel kapcsolatos filmet vetíteni, de sorra kerülnek más szellemi tapasztalatokra is igényt tartó alkotások is. Ezen bárki részt vehet, érdeklődőket szívesen látunk. A vetítés 19.30 órakor kezdődik. A foglalkozást Radics József vezeti, érdeklődni a joerajoe@gmail.com címen is lehet.

 

film

Június 19-én a Cuki hagyatéka című magyarul beszélő, amerikai filmdrámát tervezzük megnézni (113 perc). A film 1999-ben készült, rendezője Robert Altman.

Zen Tábor – 2017 augusztus 7–13  

Ebben az évben is rendezünk Zen Tábort az Egyház Uszói elvonuló központjában. A tábor augusztus 7-től, hétfőtől, 13-ig, vasárnapig tart. Jelentkezni lehet az anti@zen.hu e-mail címen.

 

Érkezni hétfőn déltől érdemes, és a tábort vasárnap dél körül zárjuk.

A napi program a következő: reggel 8 órakor és este 20 órakor zen sZen Tábor 2017zertartást tartunk. A szertartás félórás meditációból, szútra-éneklésből, rövid tanító beszédből áll, úgy, ahogy azt szerda este szoktuk. Délelőtt 9 órától és délután 18 órától egy-egy csoportos foglalkozást, dharma beszélgetést tartunk, zennel kapcsolatos témákról beszélgetünk. Így a zen alapelveiről, a buddhizmus alapelveiről, a zen gyakorlásról, és a zen kóanokról is lesz szó. Naponta egyszer közösen főzünk bográcsban. Jó idő esetén kirándulunk a környéken, helyenként megszakítjuk a sétát, és alkalmas helyen leülünk, meditálunk a természetben. Tervezünk gyakorlati foglalkozást a kínai kalligráfia, szumie festészet, művészettörténeti meditáció, zen jóga és légzésgyakorlatok, taicsi és csikung gyakorlatok megismertetésére. Szívesen fogadunk még ötleteket közös foglalkozásokra, így lehet hozni hangszert, vagy társas játékokat is.

 

További információkat itt találsz!



Zen Tükör Magazin Hajnali gyakorlás

Megjelent a Zen Tükör Magazin legújabb 12. száma (2017. tél).

Néhány cím a tartalomból: Dobosy Antal • Lehetőség és felelősség; Szeremley Anett • Az üres kanál; Zen Tükör 11Hegedűs Péter • Zsiráf zen; Jankovics Zoltán • Ébredés után; Károlyfi Judit • Kertet művelek; Dobosy Antal • Megkötöm a cipőmet; Zelei Péter, Németh Krisztián, Sperling András és Tánczos-Pataki Fruzsina versei; Lászlók András • A szon kialakulása Koreában; Sallai Zoltán • Nem támaszkodás az írásokra; Radics József • Behallgatás; Szeremley Levente • A repülés tudománya; Dobosy Antal • A világszemlélet és annak következményei; Ódor Máriusz • Automatizmusok; Szeremley Anett • Néhány vonás fekete tussal; Dobosy Antal • A négy nemes igazság; Némethy András • Lépések a sötét, fagyott erdőben; Mezei József • Miért?; Kengyel Tímea • Két japán kalligráfia.

Hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken virtuális gyakorlást tartunk. A gyakorlást mindenki egyénileg, saját otthonában végzi. A gyakorlás időpontja hajnali öt órától hat óráig tart. Elsősorban olyan gyakorlók részére, akik nem tudnak csatlakozni rendszeresen gyakorló közösséghez, hajnalban szeretnének gyakorolni, vagy akiknek szükségük van egy virtuális közösség húzó erejére.

 A gyakorlás módja szabadon választott, elsősorban ülő meditáció, de egyéni igény szerint bármilyen egyéb irányzat gyakorlásával is lehet csatlakozni. Például mantra gyakorlás, fekvő meditáció, álló meditáció, sétáló meditáció, vizualizációs gyakorlatok, légző gyakorlatok, stb.

A gyakorlás megkezdése előtt öt perccel sms értesítést kap a részt venni kívánó gyakorló, és hogy a gyakorlásra való felkészülésről, felébredésről a gyakorlat vezető meggyőződhessen, arra kérjük a becsatlakozott gyakorlókat, hogy válaszként csörgessék meg a szervezőt, a telefont nem fogja felvenni.

A gyakorlásról érdeklődni Ódor Máriusz-nál lehet. Érdeklődni telefonon lehet.

Telefon: +36308654803.